Televisie opnames in oktober ‘van passie naar droombaan’

Gisteren waren bij mij thuis de opnames voor het RTL4 programma ‘van passie naar droombaan’ dat op 1 januari 2017 van start gaat. In de aflevering ‘creative’ ben ik te zien met mijn onderneming www.modusjanssen.nl. Het item begint met de aankondiging van Sonja Silva dat ze vandaag op bezoek gaat bij Moniek Janssen van Modus: ‘zij is coach en houdt zich bezig met talentontwikkeling’. De deurbel gaat en er staat een volledige crew voor mijn deur ………
Sonja Silva en Dounia Rijkschroeff zijn de presentatrices van dit programma. Als ik eerlijk ben kijk ik niet zo vaak televisie en wist ik niet wie beide dames zijn. Sorry Sonja en Dounia! Na wat surfen op internet blijkt dat in mijn woonkamer een voormalige TMF beroemdheid / Miss Nederland (1997) en één van de finalisten van Miss Nederland 2015 zitten. Hoe grappig is dat!

Als coach help ik mensen om hun krachten optimaal te benutten en tot bloei te komen. Ik begeleid ook mensen die overbelast zijn geraakt om de innerlijke rust te hervinden. Ben ik zelf dan altijd rustig? Meestal wel, meestal sta ik goed in verbinding met mijn gevoel en lichaam, maar in de aanloop naar de opnames voelde ik me allesbehalve rustig.
Allerlei vragen speelden door mijn hoofd. Welke boodschap wil ik overbrengen? Hoe moet ik dat doen? Gelukkig was de jongedame van de redactie heel geruststellend. ‘Maakt u zich niet te druk over de opnames. Laat het vooral uw spontane verhaal zijn. Het camerateam en de presentatrices zullen u op locatie hierin begeleiden. Dat komt helemaal goed!’
Andere vragen gingen over de uiterlijkheden. Je wil toch goed overkomen op televisie. De dag voor de opnames had ik al een bezoek aan de kapper gebracht. Wat voor kleding moet ik aan? Een boetiek in de straat bood uitkomst voor een passende outfit. Er komt toch wel een visagist mee? Dit bleek niet het geval te zijn. Gelukkig kon ik me bij de plaatselijke parfumerie laten opmaken. Er moet wel een mooie bos bloemen op tafel. Enfin, die bleek in de weg te staan voor de cameraman.

Maar toen de crew eenmaal binnen aan tafel zat, was het eigenlijk heel gewoon. ‘Normalizing’ noemen we dat binnen de coaching. We dronken een kop koffie, de cameramensen brachten alles in gereedheid en we begonnen een gewoon gesprek. Over wat ik doe, hoe ik van mijn passie een droombaan heb gemaakt en over wat ik voor anderen wil betekenen.
‘Normalizing’ gaat erover hoe je een cliënt kan laten voelen dat hij over alles kan praten, zonder dat hij beoordeeld of veroordeeld wordt. Een cliënt moet zich veilig kunnen voelen om vrijuit te kunnen uiten wat hem écht raakt met alles wat daarbij hoort. Dat is van belang in iedere coaching situatie. ‘Normalizing’ gaat ook over wat je als coach moeilijk vindt. Welke mensen of onderwerpen kan jij niet zonder oordeel tegemoet treden? In dat geval kan je ervoor kiezen om niet met de cliënt verder te gaan, of om als professioneel coach ‘normalizing’ skills in te zetten.

De dag van de opnames was voor mij een nieuwe en bijzondere ervaring, die op een bepaalde manier ook gewoon was. Presentatrices en cameramensen zijn immers ook gewoon mensen, net als coaches en cliënten. Ik ga intussen verder met de marketing campagne van mijn ervaringen met ‘van passie naar droombaan’. Mijn volgende post gaat over de manier waarop coaching en talentontwikkeling Reinaart, de hoofdpersoon van deze aflevering, kan helpen.