Modus en het RTL 4 programma ‘van passie naar droombaan’ in november

Op zondagmiddag 29 januari 2017 is Modus coaching & talentontwikkeling te gast in het RTL4 reality programma ‘Van Passie naar Droombaan’. Dit programma wordt gepresenteerd door Sonja Silva en Dounia Rijkschroeff. In de aflevering ‘creative’ ontmoeten we hoofdpersoon Reinaart die jongerenwerker is en graag een overstap naar de creatieve industrie wil maken. Reinaart wordt begeleid om van zijn passie zijn droombaan te maken. Modus laat zien hoe coaching & talentontwikkeling hierbij behulpzaam kunnen zijn.

Wat is coaching eigenlijk?
Coaching begint altijd met een vraag. De cliënt wil iets veranderen. Dat kan van alles zijn. Reinaart wil een loopbaanstap maken en hij weet ongeveer welke richting hij op wil. Hij vraagt zich af op welke wijze en in wat voor organisatie hij zijn talenten het beste kan inzetten. Reinaart weet niet precies hoe hij het moet aanpakken en zoekt hulp hierbij. Coaching helpt cliënten om duidelijk te krijgen wat ze écht willen en om concrete stappen te zetten om dichterbij hun droom te komen.

Op welke manier kan coaching Reinaart helpen?
Reinaart en ik gaan samen in kaart brengen wat zijn waarden en drijfveren zijn, oftewel: wat echt belangrijk voor hem is. Reinaart wil bijvoorbeeld graag op een vernieuwende, creatieve manier bijdragen aan een verbetering van de maatschappij. We gaan in de coaching uitzoeken wat dat precies voor hem betekent. Reinaart gaat bijvoorbeeld m.b.v. een vragenlijst zijn levensloop in kaart brengen. Hierbij wordt ingegaan op vragen als: Wanneer voel je je als een vis in het water? Wat vond je als kind fijn om te doen? Welke vakken vond je leuk op school? Wat geeft jou voldoening? Noem eens een voorbeeld van de afgelopen tijd waarin jouw creativiteit als vanzelf stroomde. Wat deed je, wat dacht je, wat voelde je?
We gaan ook onderzoeken waar de talenten van Reinaart liggen aan de hand van vragen als: Wat kan jij van nature goed? Wat gaat je gemakkelijk af? Dat lijkt heel voor de hand liggend, maar de dingen die je goed kan zijn voor jou zo gewoon dat je het niet als een kwaliteit ziet. Je hoeft het meestal niet heel ver weg te zoeken. Ik zeg regelmatig tegen cliënten: ‘the best things of life are right in front of you’. We hebben de neiging om het ver van huis te zoeken met het idee dat wat van ver komt bijzonder of beter is. Soms zien we over het hoofd welke mogelijkheden zich heel dichtbij voordoen. Een hulpmiddel dat Modus inzet om kwaliteiten in kaart te brengen is een assessment. Hierbij wordt getoetst wat iemands karakterprofiel is en welke competenties hij of zij bezit.

Ieder mens heeft talenten. Mijn passie is om cliënten te helpen deze naar boven te halen en vervolgens tot bloei te laten komen. Als je doet wat dichtbij je ligt is het leuker, krijg je er energie van en kost het weinig moeite. Dan is het een uitdaging er echt voor te gaan, er meer van te leren en jezelf verder te ontwikkelen.
Een droom realiseer je niet in één dag. Maar als je weet waar je naar toe wil kan je wel stappen zetten om er dichterbij te komen. Heel concreet en in het dagelijks leven. Meestal weet je diep van binnen heel goed wat je echt zou willen. Maar soms kun je er even niet bij of weet je niet waar je moet beginnen. Er kunnen ook allerlei belemmeringen zijn die je tegenhouden. Dit kunnen bijvoorbeeld financiële beperkingen zijn (‘ik kan het me niet veroorloven’), of andere bezwaren die je ervan weerhouden om een loopbaanstap te zetten. Maar heel vaak blijkt er veel meer mogelijk dan je ooit had gedacht. Coaching helpt je om dit soort drempels te overwinnen.

In een volgende post vertel ik meer over hoe Modus dit aanpakt. Interesse? Volg ‘van passie naar droombaan’ en kijk op www.modusjanssen.nl