Wat hebben een welness event en ‘creating positive habits’ met elkaar te maken?

Afgelopen zaterdag was ik te gast bij het welness event van reisorganisatie Puur & Kuur en volgde er een lezing over ‘creating positive habits’. Deze werd verzorgd door life coach en spiritual teacher Sujay van health resort Kamalaya op Ko Samui. Ik heb geweldige ervaringen  over Kamalaya gehoord en zou graag eens willen verblijven!

Wat zijn de kenmerken van een habit, een gewoonte?
Een gewoonte voer je automatisch uit en heeft een herhalend karakter.
Er is een verschil tussen een gewoonte en een verslaving. Een verslaving is een dwangmatige gewoonte. Hierbij spelen angst en vermijding een rol. De angst wordt opgeroepen door een gedachte als: ‘als ik geen alcohol kan drinken, kan ik mij niet ontspannen en dan voel ik me vreselijk rot. Ik ben bang om me weer zo naar te voelen’. Het gaat over het vermijden van emoties. Of zoals Sujay het verwoordt: ‘The habit keeps us safe. It helps us to escape from reality’.

Wat is de eerste stap bij ‘creating positive habits’? Meestal is er sprake van een gewoonte waar je vanaf wil. We starten daarom bij de gewoonte die je niet meer wil. Hierbij is het belangrijk om eerst het onbewuste, bewust te laten worden.

Word je bewust van de trigger die ervoor zorgt dat de gewoonte start. Bijvoorbeeld: zodra ik een onrustig gevoel bemerk neem ik een sigaret.

Word je vervolgens bewust van de gewoonte zelf. In plaats van jezelf te verbieden te roken ga je bewust onderzoeken hoe de gewoonte in elkaar zit. Rook heel bewust een sigaret. Wanneer rook ik? Waar rook ik? Met wie rook ik? Welke handelingen voer ik achtereenvolgens uit? Hoe doe ik dat? Wat bemerk je? Wat valt je op?

Benoem voor jezelf welk voordeel de gewoonte oplevert. Het roken van de sigaret zorgt ervoor dat je je meer ontspannen voelt.

Maar …. dit heeft slechts in beperkte mate te maken met de werkzame stof, in dit geval de tabak. Het gaat om de gedachte aan de beloning die het roken van de sigaret ons oplevert. Ons brein anticipeert hierop en dat is de trigger voor het ontspannen gevoel. Dit effect is door de Russische onderzoeker Ivan Pavlov al in de in de 19e eeuw ontdekt bij honden. We noemen het ook wel het Pavloveffect of conditionering.

Je bent je bewust van de trigger, de negatieve gewoonte zelf en hetgeen deze oplevert. Wat nu? Wat ga je doen om een positieve gewoonte te ontwikkelen? In mijn volgende blog kan je hierover meer lezen. Geen blog missen? Meld je aan op www.modusjanssen.nl