Pogingen iets van het leven te maken

Het boek met bovenstaande titel heb ik bijna uitgelezen en ervan genoten. De 83-jarige Hendrik Groen beschrijft in de vorm van korte dagboekfragmenten de ups en down van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam Noord. Regelmatig heb ik hardop gelachen om de hilarische beschrijvingen van baldadige incidenten, het geroddel in de gemeenschappelijke ruimte en de uitjes van de rebellenclub. Ja mensen, dit is ook ons voorland. De wereld wordt letterlijk en figuurlijk kleiner. Om nog maar niet te spreken van alle lichamelijke ongemakken en dementie. Ik vind het werkelijk klasse dat deze krasse knar, met een groepje van 5 anderen, er toch een mooie tijd van weet te maken. Beurtelings organiseren ze de meest leuke uitjes en worden zo een hecht vriendengroepje.

De vergrijzing neemt explosief toe en wetenschappers piekeren zich suf hoe het verouderingsproces te vertragen. Een methodiek die behulpzaam is heet ‘cognitieve fitness’. Nieuwsgierig naar wat dit inhoudt heb ik met een groepje, onder leiding van een enthousiaste en motiverende docente, een aantal lessen meegemaakt.
Cognitieve Fitness is een training waarbij fitnessoefeningen worden gecombineerd met elementen die de hersenen bewust activeren. Het is speciaal afgestemd op het verbeteren van cognitieve vaardigheden (geheugen, logica, inzicht en concentratie) en motorische vaardigheden (coördinatie en reactievermogen). Het is een middel om met behulp van leuke en uitdagende oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. Het is bewezen dat regelmatig bewegen het risico vermindert op achteruitgang van sommige hersenfuncties , waaronder geheugen- en concentratieproblemen. Ik kan iedereen deze ontspannende en speelse cognitieve fitness training van harte aanbevelen, en daarvoor hoef je nog helemaal niet oud te zijn.

Een andere manier om je brein in vorm te houden is zorgen voor meer bevlogenheid in je werk. Kies voor werk dat je écht wilt, waar je passie ligt. Je zal je zien dat het gemakkelijker gaat. Je ervaart een innerlijke drive om met je werk bezig te zijn en jezelf verder te ontwikkelen. Het kost minder energie. Je houdt het langer vol en hoeft voorlopig niet met pensioen. En je doet het graag dus je wilt ook helemaal niet met pensioen. Misschien zal je geleidelijk minder intensief en minder uren gaan werken, dat wel. Maar het brein blijft fit. Ook zonder cursus cognitieve fitness.

Wil jij ook aan de slag met je zoektocht naar een baan waarin je meer bevlogenheid ervaart? Ik help je graag verder. www.modusjanssen.nl