Juli post. Hoe een overtuigd automobilist een enthousiaste treinreiziger werd

Ben je fervent autorijder? Ben je ervan overtuigd dat de auto het fijnste en meest efficiënte vervoermiddel is voor woon-werkverkeer en andere ritten? Lees dan dit blog. Ik was het namelijk ook, maar liefst 25 jaar lang!

Wij zijn gewoontedieren. Uit onderzoek blijkt dat het bestendigen van een verandering 3 maanden duurt. Als coach werk je aan veranderingen. Coaching begint altijd met een vraag. Verandering is hetgeen mijn cliënten graag willen. Ik ondersteun hen om de gewenste verandering te bereiken, wat het ook is.
Ik probeer mezelf scherp te houden door te werken aan veranderingen in mijn eigen leven. Zo wilde ik bijvoorbeeld meer ontspannen reizen en de reistijd zinvol besteden. Ik reisde altijd met de auto want ik had een hekel aan het openbaar ververvoer. Sterker nog: ik haatte de trein uit de grond van mijn hart. Maar autorijden kostte me steeds meer energie, vooral omdat het steeds langer duurde vanwege files. In de afgelopen 25 jaar heb ik de verstoppingen op de weg gaandeweg zien toenemen. Maar ja, wat was het alternatief? De trein nemen?

Mijn beeld van het openbaar vervoer was als volgt. Je staat met je nette kleding en pumps op een koud en tochtig perron te wachten op de trein die natuurlijk te laat komt. Als je dan eindelijk mag instappen is er geen zitplaats. Dus je blijft staan, met je hand aan een paal, ingeklemd tussen zwetende lichamen met onfrisse adem die minimaal een kop groter zijn dan jij. En ja hoor, die ene keer per jaar dat je met de trein gaat heeft hij flinke vertraging en zijn de coupés bomvol. Door de vertraging moet je rennen voor de aansluiting die net voor je neus wegrijdt. Bellen kan niet of nauwelijks. En dus blijft het bij die ene keer. Je duikt lekker de auto in. Je staat weer vertrouwd in file. Ik vroeg me in toenemende mate af: wat ben ik in hemelsnaam aan het doen? Ik zit veel tijd in de auto. Tijd waarin ik niets anders kan doen dan radio luisteren. Ik kom nauwelijks buiten. Bellen, ook handsfree, blijkt gevaarlijk te zijn omdat het de focus van het rijden afhaalt. Ik lever een twijfelachtige bijdrage aan de CO2 uitstoot en dus aan de opwarming van onze aarde. En ik kom doodmoe thuis.

Mijn werkende bestaan veranderde en daarmee kwam de dag dat ik de trein weer ging proberen . Ik had inmiddels de luxe om meestal buiten de spits te kunnen reizen. Het blijkt trouwens dat veel mensen met een dienstverband dit ook kunnen regelen. Ik was verrast over het openbaar vervoer in Nederland, echt waar. Treinen zijn veel comfortabeler en schoner dan ik me kon herinneren. Aansluitingen met trams en bussen verlopen soepel. En, wat veel belangrijker is: ik heb allerlei voordelen ontdekt. Ik ga op de fiets naar het station. Ik snuif even heerlijk de frisse lucht op en krijg wat lichaamsbeweging. Gek genoeg kom ik bijna altijd droog aan. Het regent veel minder vaak dan ik dacht. Ik zorg altijd dat ik voldoende leesvoer bij me heb. Ik lees dat interessante artikel dat al zo lang op de stapel lag. Ik lees een contract waar ik alsmaar niet aan toekom. Ik lees m’n mail en Whatsapp berichten. De tijd vliegt voorbij en wordt nuttig en efficiënt besteed.

Ik heb de auto niet afgeschaft. Iedere dag kan ik een keuze maken om toch met de auto te gaan. En dat doe ik soms ook. Bijvoorbeeld omdat het pijpenstelen regent. Of omdat de bestemming lastig bereikbaar is met het OV. Of omdat er werkzaamheden aan het spoor zijn. Maar geloof me: dat komt écht veel minder voor dan een file. En ik kan het weten: ik heb er namelijk meer dan 25 jaar ingestaan!
Het was even wennen, maar voor ik het wist maakte een andere manier van reizen deel uit van mijn dagelijkse routine. Dat gebeurt niet binnen een week. Zoals gezegd: wij zijn gewoontedieren.
Wat wil jij veranderen? Durf je de uitdaging aan om in 3 maanden een verandering te bestendigen? Ik help je graag daarbij: www.modusjanssen.nl