Iedere maand een post: een goede gewoonte?

Vandaag is het 31 maart en ik ‘moet’ van mezelf nog een artikel voor mijn site schrijven. Waarom moet dat eigenlijk? Wordt het een inspirerend verhaal als het een ‘moetje’ is?

Mijn plan was om een stukje te schrijven over de werking van ons zenuwstelsel in relatie tot stress. Ik leg hierover weleens wat uit aan cliënten die last hebben van stress of burn-out . Veel van mijn cliënten hebben een druk leven en rennen maar door. Zij nemen nauwelijks pauzes, want daar hebben ze geen tijd voor. Ze realiseren zich onvoldoende dat niet alleen het lichaam, maar ook het brein  regelmatig rust nodig heeft om te herstellen van (mentale) inspanningen. Door een overmatige activiteit van het sympathisch zenuwstelsel treedt er stress op. Een beperkte mate van stress is geen probleem en zelfs functioneel. Echter als we het sympathisch zenuwstelsel overbelasten kunnen er stressklachten zoals piekeren, hoofdpijn en slapeloosheid ontstaan. In rust overheerst het parasympatisch zenuwstelsel. Dat hebben we hard nodig om bij te tanken. Als we het lichaam de gelegenheid geven om te herstellen, kunnen we daarna beter presteren. Dan zijn we efficiënter en effectiever. Pauzes hebben we echt hard nodig.

Er is natuurlijk veel meer te vertellen over ons zenuwstelsel en over de werking van hormonen zoals adrenaline en cortisol. Maar …… het is vandaag al de 31e en ik heb geen tijd meer om me verder te verdiepen in dit thema voordat de nieuwe maand begint. En ik wil vasthouden aan de discipline van iedere maand een post plaatsen.
Who cares? Nou, ik denk niemand behalve ikzelf. Al ik een afspraak met mezelf heb gemaakt dan houd ik me daaraan. Ik vind het wel een goede gewoonte om iedere maand wat te schrijven.

Waarom eigenlijk? Ik vind het leuk om te schrijven. Het is een stimulans om me regelmatig te verdiepen in een onderwerp op mijn vakgebied. Daarmee draag ik bij aan een verdere professionalisering van het vak coaching.  Het resultaat deel ik met mijn netwerk. Wat voor mij interessant is, spreekt een aantal anderen vast ook aan. Ik verwijs weleens cliënten naar een artikel in mijn blog zodat ze verder kunnen lezen over het onderwerp van de coaching. Het helpt voor mijn zichtbaarheid en daarmee werk ik aan positionering van mijn onderneming Modus coaching & talentontwikkeling.

Wat gaat er mis als ik deze maand geen artikel schrijf? Helemaal niks natuurlijk! Ik realiseer me dat ik, door mezelf deze discipline op te leggen, waarschijnlijk te streng voor mezelf ben. Ik geloof dat ik behoefte heb aan een pauze om het parasympatisch zenuwstelsel de ruimte te geven en te herstellen. Enfin, met het stukje bezinning over de gewoonte van mijn blog staat er toch weer een post op papier. En het plaatsen ervan geeft me een goed gevoel. Dat is ook niet onbelangrijk toch?

Wil jij ook eens jouw gewoontes onder de loep nemen? Wil je nagaan welke je wilt behouden en welke je belemmeren? Zijn er nieuwe gewoontes die je zou willen aanleren? Lukt het je maar niet  om de discipline op te brengen? Ik help je graag verder. Neem contact op met www.modusjanssen.nl voor een gratis proefsessie.