Hoe gaat het met de goede voornemens in februari …… ?

3968766889_2f2503d702

In januari schreef ik, zoals zovelen, over goede voornemens. In februari zijn de meesten van ons de goede voornemens alweer vergeten. Dat is best raar eigenlijk, want iedere dag biedt een nieuwe mogelijkheid om met een goed voornemen te beginnen. Voor mij heeft de eerste dag van de maand altijd iets ‘magisch’ wat dat betreft. Het geeft een gevoel van ‘nieuwe ronde, nieuwe kansen’. Vandaar dit blog op de eerste dag van de tweede maand in 2016, een prachtige dag om met een nieuwe ‘challenge’ te beginnen. Wat houdt zo’n ‘challenge’ in? Het is de uitdaging om een maand lang iedere dag hetzelfde nieuwe ding uit te proberen, meestal met als doel je gezondheid te verbeteren of welbevinden te vergroten. Voorbeelden zijn: een maand lang iedere dag koud douchen, een maand lang dagelijks 20 minuten mediteren, een maand lang iedere dag een wandeling maken van 30 minuten, een maand lang geen vlees eten etc. Het belangrijkste hierbij is dat je slechts één ding kiest dat je graag wil veranderen, dat je het heel eenvoudig houdt en consequent bent.

Mijn challenge voor januari was: iedere dag minimaal 15 minuten een boek lezen. Het is soms wel en soms niet gelukt. Het beste ging het in de avond. Ik heb bijna één dik boek uitgelezen en het heeft me nieuwe inzichten opgeleverd. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik eindeloos op mijn PC bezig ben met mail en internet. Ineens bemerk ik dat het al laat is, dat ik niet aan m’n boek ben toegekomen en dat ik wil gaan slapen.  Maar ik heb ook ervaren dat ik soms helemaal opga in mijn boek en dat het ineens een uur later is. De vragen die ik mijzelf stel zijn: wat weerhoudt mij ervan om gewoon met een boek op de bank te gaan zitten? Wat is het gemis als ik 15 minuten een boek ga lezen? Wat is de winst om het niet te doen? Kortom, ik ben nog niet ‘klaar’ met de ‘challenge’ van dagelijks 15 minuten een boek lezen, dus ik ga er in februari gewoon mee door.

Hoe is het met jouw goede voornemen gegaan? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen en lees de reacties graag! Heb je niets gedaan met goede voornemens en wil je toch iets veranderen? Kies dan vandaag jouw ‘challenge’. Kies één ding, niet meer. Je hoeft je enkel op dit ene ding te focussen, maar dan wel heel consequent 29 dagen lang, zonder uitzondering. Een vast tijdstip helpt, evenals het samen doen. Een kleine verandering kan een groot verschil maken en het begin zijn van veel meer. Draai in een volgende groef. Veel plezier!