Goede voornemens volhouden, hoe doe je dat?

Op Nieuwjaarsdag zijn miljoenen mensen gestart met minimaal één goed voornemen. Helaas komen de meesten eind januari tot de conclusie dat er niks van terecht gekomen is. Hoe zorg je ervoor dat je blijft bij je besluit om het anders te doen? Als een steuntje in de rug hierbij publiceer ik nogmaals mijn blog van 16 oktober 2017 over ‘creating positive habits’met een link naar het artikel dat hieraan vooraf ging.

Ik wens je veel geluk in het nieuwe jaar waarin het je lukt om een positieve gewoonte te ontwikkelen en waarin je, als dit niet lukt, veel zelfcompassie hebt en kan glimlachen om je menselijkheid.

In mijn blog van 3 oktober j.l. heb je kunnen lezen wat de kenmerken van een gewoonte zijn. Ook heb ik beschreven wat de eerste stap is bij ‘creating positive habits’: het je volledig bewust worden van de gewoonte waar je vanaf wil. Vandaag beschrijf ik de stappen die je kan zetten bij het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte.

De eerste stap is proberen te stoppen met de gewoonte die je niet meer wil. Probeer bijvoorbeeld niet, zoals gewoonlijk, een glas wijn te pakken als je thuis komt uit je werk. Is het zo eenvoudig? Ja, het is eenvoudig maar zeker niet gemakkelijk. Want wat bemerk je bij jezelf? Wellicht word je je bewust van allerlei ‘ongewenste’ emoties zoals angst? Sujay Seshadri van health resort Kamalaya zegt: ‘if you listen to the fear, it will tell you what you are afraid of. So feel the pain’. Het gaat erom te leren niet bang te zijn voor de emotie en deze er gewoon te laten zijn. Emoties zijn zo menselijk en toch hebben we de neiging ons ertegen te verzetten, door de emotie weg te duwen. Het punt is echter dat de angst voor de emotie deze alleen maar verergert. Het kost je veel energie en het blijft je achtervolgen. Het is als een skippybal die je onder water duwt. Zodra je deze loslaat komt hij gewoon weer naar boven.

Vervolgens kan je nagaan of je een nieuwe gewoonte kan vinden die de oude vervangt. Zoek een gewoonte waaraan je plezier beleeft en die ook voordeel oplevert. Er moet een aspect van (persoonlijke) groei inzitten. Bijvoorbeeld: je gaat wandelen als je de neiging hebt om in de avond een grote reep chocolade te verorberen. Na een tijdje ga je de wandeling in de buitenlucht waarderen, merk je dat je conditie vooruit gaat en ook nog eens lichaamsgewicht verliest.

Zorg ervoor dat je alles voor de nieuwe gewoonte in de buurt hebt. Dus in het voorbeeld van de chocola: zorg dat de wandelschoenen klaar staan en dat een loopmaatje je iedere dag op het kwetsbare tijdstip komt ophalen.Zorg ervoor dat de oude gewoonte niet gemakkelijk beschikbaar is. Geef de chocola weg of berg het op.

Hoe dan ook, sta stil bij iedere vordering, hoe klein ook. Zorg ervoor dat je jezelf schouderklopjes geeft.

En tot slot, vertel iedereen over je nieuwe gewoonte, vooral familie en goede vrienden. Dit helpt je om het commitment vast te houden.

Natuurlijk gaat het niet van een leien dakje en heb je weleens een terugval. Dat geeft niks. Ook dat is menselijk. De netwerken in je hersenen die de oude gewoonte activeren zijn er nog steeds. Het is erg belangrijk om de nieuwe verbindingen sterker en sterker te maken door de nieuwe gewoonte heel vaak te herhalen. Dat vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen.

Wil jij ook iets veranderen in je leven, bijvoorbeeld een goede nieuwe gewoonte ontwikkelen? Ik help je graag daarbij www.modusjanssen.nl