Haast in december

‘Life is what happens while you are busy making other plans’ (John Lennon).
In december moeten we heel veel van onszelf. We hebben het druk met het regelen van mooie Sinterklaas cadeaus, dat treffende gedicht én meest originele surprise. Op 6 december bedenken we ons met een zucht dat de Kerstboom zo spoedig mogelijk de kamer moet opleuken. Op de school van onze kinderen is het enorm druk met Kerstactiviteiten. We realiseren ons dat onze dochter nog geen leuke Kerstoutfit heeft en dat er nog allerlei accessoires voor de Kerstviering op school moeten komen. De boodschappen voor het Kerstdiner moeten worden gedaan en intussen vragen onze ouders om hulp. Op het werk is het razend druk. Iedereen wil nog even snel dingen voor het einde van het jaar afwikkelen. Hoe krijg je het in godsnaam allemaal af? Het lijkt wel of alles ineens tegelijk komt. En nu maar hopen dat er geen onverwachte dingen gebeuren want dat kan er echt niet meer bij ………..

Hoe fijn is dit allemaal? Hoe gelukkig worden we ervan? Je voelt dat je steeds vermoeider wordt, sneller geïrriteerd en van jezelf verwijderd raakt. Je vraagt je af: wil ik dit eigenlijk wel? Ik haast me rot, maar wat brengt het me nu eigenlijk?
Haast is ondermijnend. Haast haalt je uit je kracht. De oplossing lijkt zo simpel: niet meer haasten.
Is het zo eenvoudig? Het is niet eenvoudig, maar de sleutel zit in één simpel woord: aandacht. Aandacht voor het hier en nu. Aandacht voor de mooie prettige momenten die er nu zijn.
Ik wens je veel momenten van aandacht in de rest van de decembermaand.