Runningtherapie

Wat is runningtherapie?
Runningtherapie wordt ingezet om mensen te leren ervaren wat een rustig duurloopje kan opleveren voor het welbevinden. Bij runningtherapie gaat het om het plezier dat je eraan beleeft en totaal niet om de loopprestatie. Bijna iedereen kan het! Runningtherapie wordt afgestemd op hetgeen de cliënt wil en kan. Velen zullen herkennen hoe heerlijk het is om het brein tot rust te laten komen door hardlopen. De denkmachine wordt even in een andere versnelling gezet. Modus wil cliënten graag laten ervaren hoe fijn het is om buiten in de natuur, samen met je runningtherapeut, een rondje te joggen. Bijna iedereen voelt zich na het hardlopen beter dan ervoor: meer ontspannen, rustiger en ziet het leven vrolijker. Uit onderzoeken blijkt een gunstig effect van runningtherapie op het welbevinden. Het is bewezen dat depressieve klachten erdoor verminderen.

Voor welke mensen of bij welke klachten is runningtherapie geschikt?

Runningtherapie is zeer effectief voor mensen die niet in hun kracht zijn door stress, burn-out, depressie en angst. Maar het is zeker ook zinvol voor mensen die middels hardlopen willen ontspannen, willen werken aan hun algehele gezondheid en voor wie de stap naar een reguliere loopgroep te groot is, bijvoorbeeld omdat ze nog nooit hebben gesport of omdat ze overgewicht hebben. Wat zo mooi is aan runningtherapie is dat, wanneer cliënten dit met enthousiasme oppakken, het vaak het begin is van een grotere verandering. Mensen krijgen weer energie, meer zelfvertrouwen en komen meer in hun kracht. Daardoor durft men ook op andere terreinen voorzichtig stappen te gaan zetten.

Wat is het verband tussen runningtherapie en (loopbaan)coaching?

Runningtherapie is meestal van toepassing op mensen die niet lekker in hun vel zitten. Als je niet in je kracht zit, straal je dit vaak uit en is het lastig om een nieuwe baan te vinden. Runningtherapie levert je meer energie op. Je krijgt meer focus, een betere concentratie en je bent beter in staat om keuzes te maken. Dit alles helpt je enorm bij het zoekproces naar een nieuwe baan. Modus coacht regelmatig cliënten met loopbaanvraagstukken. In situaties waarin mensen ‘vast’ zitten door stress, angst en overbelasting  kan in aanvulling op coaching veel winst worden behaald door lichaamsbeweging. Voor velen is dit vanzelfsprekend. Zij hebben sport geïntegreerd in hun dagelijks leven. Voor anderen is dit erg lastig. Zij ervaren een drempel om te gaan bewegen. Omdat ik heb gemerkt hoe effectief het combineren van coaching en lichaamsbeweging is, ben ik gecertificeerd runningtherapeut geworden. Modus biedt cliënten hiermee de mogelijkheid om naast coaching ook runningtherapie te volgen.

Hoe ziet een traject Runningtherapie eruit?

In een programma van 10-12 weken wordt rustig toegewerkt naar een duurloopje van ongeveer 30 minuten. Modus geeft runningtherapie op individuele basis en in groepjes van 2-6 personen. Wekelijks volgt men een training van 1 uur. Van cliënten wordt gevraagd om naast de wekelijkse runningtherapie ook zelfstandig 2 keer per week te oefenen. Runningtherapie kan separaat worden gevolgd of in combinatie met coaching. Modus maakt programma’s  op maat in overleg met de cliënt.

Wat zijn de effecten van Runningtherapie?

Runningtherapie levert een stemmingsverbetering op. Door de positieve ervaring van het bewegen in de buitenlucht voelen cliënten zich na de training meestal beter dan ervoor. Het is rustiger in het hoofd en men voelt zich minder somber en/of angstig.
Daarnaast biedt runningtherapie een verbetering van het fysieke uithoudingsvermogen, zodat men minder snel moe wordt en het gevoel krijgt meer aan te kunnen. De totale belastbaarheid neemt toe. Dit heeft een positieve invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen. Tenslotte zorgt runningtherapie ervoor dat spanning gerelateerde klachten afnemen. Denk hierbij aan vermindering van rug- en nekklachten, minder vermoeidheid, betere nachtrust en een betere concentratie.