Modus en het RTL 4 programma ‘van passie naar droombaan’ in november (vervolg)

Op zondagmiddag 29 januari 2017 is Modus coaching & talentontwikkeling te gast in het RTL4 reality programma ‘Van Passie naar Droombaan’. De vorige post ging over mijn passie om cliënten te helpen  hun droom tot bloei te laten komen. Vandaag beschrijf ik hoe Modus dit aanpakt. Een droom realiseer je niet in één dag. Coaching kan je helpen om helder te krijgen wat je echt wilt en concrete stappen te zetten om dit te realiseren. Vaak blijkt er dan meer mogelijk dan je ooit had gedacht.

Wat voor methodieken gebruikt Modus in de coaching?

Modus werkt met het gedachtengoed van de positieve psychologie waarbij cliënten worden aangemoedigd om het beste van zichzelf te laten zien en daardoor steeds meer in hun kracht te komen. We concentreren ons op de dingen die goed gaan en bouwen hierop verder. Door positieve ervaringen krijgen cliënten meer zelfvertrouwen. Dit motiveert hen om nóg een stapje te zetten. Natuurlijk gaan we niet voorbij aan belemmeringen die je ervaart. Kiezen voor het leven dat je wilt leven en kiezen voor een baan die écht bij je past vergt moed en lef. Ik stimuleer cliënten om afscheid te nemen van patronen die belemmeren. Daarnaast gaat het vooral om de focus te richten op  ‘wat er wel is’ in plaats van op ‘wat er niet is’. In de coaching worden veel vragen gesteld; vragen die mensen uitnodigen om op een andere manier dan men gewend is antwoorden te vinden. We zoeken naar de vraag achter de vraag. Cliënten worden uitgedaagd om uit de comfort zone te stappen en tot nieuwe inzichten te komen. Ik kies ook andere ingangen dan ‘het hoofd’. We hebben de neiging om enorm diep na te denken, te analyseren, te rationaliseren. Maar in onze intuïtie en in ons gevoel ligt al zoveel besloten. Veel antwoorden vind je daar, dus laat je hart en je gevoel wat meer spreken. Dat geldt ook voor de oefeningen waarbij mensen, naast het rationele, toegang krijgen tot andere bronnen van informatie zoals het gevoel, de creativiteit en het lichaam. Voorbeelden hiervan zijn het werken met metaforen, visualisatie en mindfulness. Opdrachten zijn niet standaard en sluiten aan bij hetgeen een cliënt op dat moment een stap verder kan helpen. Cliënten brengen bijvoorbeeld hun  ‘energiegevers en energievreters’ in kaart of gaan oefenen met ‘nieuw’ gedrag. Een ander voorbeeld is een creatieve opdracht waarbij de cliënt iedere dag een pagina maakt die zijn gedachte of gevoel van die dag weergeeft in een collage, moodboard, gedicht, tekening, een foto etc.

Ik daag mensen altijd uit om vandaag te beginnen dingen een beetje anders te doen: draai eens in een andere groef en bemerk wat er gebeurt. Een kleine verandering kan een groot verschil maken, als het maar in de juiste richting is.

Coaching helpt om die stappen te zetten. Ik zit naast je en kijk met je mee. Zonder oordelen. Ook als hetgeen je hebt voorgenomen niet is gelukt. Iets niet doen geeft net zoveel informatie als iets wel doen. Wat houd je tegen? Wat was er belangrijker dan hetgeen je je had voorgenomen? Wat zei het stemmetje in je hoofd? Stel je wil een grotere rol spelen in besprekingen en neemt je voor jezelf meer laten zien. Je constateert dat het niet is gelukt. Wat dacht je? Ik heb geen tijd. Ik was te moe. Het is er niet van gekomen ……. We pellen af hoe de week is verlopen, welke keuzes je hebt gemaakt en wat de trigger was om deze keuzes te maken en niet andere. Meestal zit er iets ‘onder’: ik durf niet, ben bang dat ik voor schut sta, ik mag niet voor mezelf kiezen etc.

Stel je wilt een baan waarin je minder stress ervaart, meer creativiteit kan inzetten en meer kan betekenen voor anderen. Wat kan je dan morgen doen om er dichterbij te komen? Als je hierover nadenkt verandert je focus waardoor je anders naar je dagelijks leven gaat kijken en dingen anders gaat aanpakken.

Wat er in coaching gebeurt is een shift in de mindset. Dit is geen trucje of tool. Het is een verandering  in de manier waarop je dingen ziet, ervaart en voelt die ervoor zorgt dat je anders gaat handelen. Zo’n shift is meestal definitief omdat het een deel van jezelf is geworden. Het komt regelmatig voor dat ineens puzzelstukjes samenkomen en een cliënt zegt: is het zo simpel? Had ik dat nou niet zelf kunnen bedenken? Ja, zeg ik dan: het is eenvoudig en ja, je hebt het zelf bedacht. De cliënt weet het beste antwoord op zijn vraag. Hij of zij kon er alleen even niet bij. En dat is nou het grote voordeel van coaching: het helpt cliënten om de eigen antwoorden, de eigen oplossing en de eigen weg  te vinden.

Interesse? Volg ‘van passie naar droombaan’ en kijk op www.modusjanssen.nl